Blog

Hardlopen in koud en donker weer

Hardlopen in koud en donker weer kan best pittig zijn. Je zit heerlijk op de bank… binnen is het warm, maar wat zorgt ervoor dat je toch naar buiten gaat?

Met deze tips ga ook jij de kou en donker hardlopend tegemoet.

Draag laagjes

Je kunt je ongeacht het weer altijd kleden op de weersomstandigheden. Kies kleding met een kunststofvezel die zweet en/of vocht afvoeren. Katoen houdt bijvoorbeeld vocht vast. Als je tijdens het hardlopen nat wordt, koel je af en kleding kan gaan schuren.

Draag kleding in laagjes. Het eerste laagje voert zweet af, denk aan thermisch ondergoed en loopsokken en/of sportbeha. Het tweede laagje moet isoleren en vocht afvoeren, denk aan een shirt zonder of met lange mouwen. De derde laag  moet zweet doorlaten, maar regen en wind buiten houden. Denk aan een waterafstotend jack dat wel ademend en winddicht is. Als je zorgt voor laagjes in je kleding kun je altijd een jasje uitdoen tijdens een hoofdprogramma. Eventueel een klein rugzakje tijdens een duurloop kan uitkomst bieden om kleding in op te bergen: zoals een muts/pet of handschoenen.

Wees zichtbaar voor je omgeving

In het donker is het belangrijk om goed zichtbaar voor anderen te zijn. Draag verlichting waarmee je minimaal 1 a 2 meter goed voor je uit kunt zien. De ondergrond wordt hiermee meer voorspelbaar en waaiende takken of bulten met veel blaadjes kun je hierdoor tijdig ontwijken.

Kies voor reflecterende kleding waardoor anderen in het verkeer je snel zullen zien. Een hesje zit vaak goed en valt niet van je af. Test vooraf wat bij jou werkt. Reflectiemateriaal als armbandjes of schoenbandjes zit niet bij iedereen prettig.

Kies een route die veilig is

Hardlopen op fietspaden is veiliger dan wanneer je een weg deelt met auto’s. Loop meerdere keren hetzelfde rondje dichtbij huis, waardoor je wel je kilometers maakt. Wil je echt graag buiten het dorp of stad lopen, vraag dan een trainingsmaatje om mee te gaan. 

 

Wees alert

Hardlopen met muziek kan erg motiverend zijn. Door de muziek ben je je minder bewust van je omgeving. Loop met muziek in 1 oor of zet de muziek zachter, zodat je meer in contact bent met je omgeving.

Stel jezelf een doel

Wanneer je je inschrijft voor een hardloopevenement in de herfst of winter, zorgt dat je een extra stok achter de deur hebt om wel te gaan trainen. Vertel het aan je omgeving dat je je hebt ingeschreven, zij zullen vragen hoe het met je trainingen gaat.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.