Blog

Hoe ga jij om met verandering?

Wat je ook tegenkomt in je leven, één ding is zeker: dingen veranderen. Zoals bijvoorbeeld de lockdown. De ene verandering is de andere niet. Is het een positieve verandering of een minder leuke verandering? Je brein reageert er altijd op. Herkenbaar?

Iedere vier jaar staat er weer een verandering op de rol voor de unit van de organisatie waarin ik werk. De inrichting van de unit mag anders zoals het stellen van nieuwe doelen, nieuwe posities en rollen. In deze blog beschrijf ik mijn gevoel hoe ik kan omgaan met verandering. Wat kom ik tegen en wat helpt mij om er mee om te gaan?

Hecht minder waarde aan de uitkomst

Een verandering kan verschillende uitkomsten teweeg brengen. Soms in mijn voordeel, maar ook in mijn nadeel. Door er van te voren al rekening mee te houden dat het niet altijd in mijn voordeel zal zijn, zorgt ervoor dat de teleurstelling minder groot is.

Dicht het energielek

Je kent het wel, mensen die zeggen: ‘Doe vooral dat waar je energie van krijgt’. Maar soms ligt dat niet altijd binnen handbereik. Je hebt niet de juiste opleiding of de juiste contacten. Je hebt (nog) niet voldoende ervaring of er zijn mensen die meer ervaring hebben dan jij. Wat ik wel heb geleerd is dat als mensen mij energie kosten, ik zelf op zoek mag gaan naar mensen die mij (meer) energie geven. Als taken mij energie kosten, ga ik op zoek naar andere taken. En hier geldt voor mij wel: daar waar ik goed in ben, dat mag er zijn.

Verandering schept nieuwe kansen

Het grote voordeel van verandering is dat als taken of rollen vervallen, er altijd weer nieuwe kansen ontstaan. Ergens vertrekken, betekent dat je ook ergens weer opnieuw kunt beginnen. Nieuwe contacten op doen en nieuwe mensen leren kennen, geeft mij (bijna) altijd energie.

Je hebt altijd een keuze

Soms heb je geen invloed op veranderingen om je heen. Het gevoel van grip is weg. Dat kan best pijnlijk zijn.  Ik merk dat het invloed kan hebben op mijn energielevel. Belangrijk vind ik wel om het gesprek aan te gaan met de vraag of  de mensen om mij heen mij goed begrijpen en wat ze van mij verwachten. En of ik hun goed begrijp.

Hoewel ik geen invloed heb op sommige veranderingen, heb ik zelf wel invloed op de keuze hoe ik met deze verandering om wil gaan. Iedere situatie biedt een kans voor nieuwe inzichten en ontwikkeling. Ik kijk niet graag achterom, maar richt mijn blik op vooruit. En dat is wat ik de komende periode ook ga doen: meegaan met veranderen.

Hoe ga jij om met verandering? Bijvoorbeeld op je werk of in je privé leven?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.